پسته داریس
خانه / پسته احمدآقایی / قیمت عمده پسته احمد آقایی صادراتی و انواع پسته احمد آقایی

قیمت عمده پسته احمد آقایی صادراتی و انواع پسته احمد آقایی

بهترین راه برای بدست آوردن قیمت عمده پسته به صورت دقیق، ارتباط با افرادی است که در زمینه فروش عمده پسته فعالیت می کنند، مجموعه ما در این خصوص می تواند اطلاعات دقیقی را به شما ارائه دهد.

پسته احمد آقایی یکی از رایج ترین ارقام پسته ایران برای تجارت می باشد که با کیفیت و تولید بالای خود این امکان را داشته است که خریداران متعددی را در سراسر جهان به دست آورد.

همانطور که می دانید، به دلیل موقعیت طبیعی و جغرافیایی و محیط منحصر به فرد ایران، ایران این امکان را داشته است که مهم ترین و بهترین انواع پسته را تولید و عرضه کند، به همین دلیل این محصول این جایگاه جهانی را به خود اختصاص داده است. هیچ پسته ای در سراسر کره زمین وجود ندارد که بتواند قابل مقایسه با پسته ایرانی باشد.

احمد آقایی یکی از بهترین ارقامی است که به کشورهای مختلف صادر می شود و در بازار جهانی به آن پسته کشیده می گویند.

 

تاریخچه تولید پسته در جهان

منشأ پسته از آسیای مرکزی است جنگلهای وحشی و خودروی پسته در ناحیه شمال شرقی ایران و نواحی هم مرز با ترکمنستان و افغانستان پیشینه‎ای باستانی دارد. پسته گیاهی است که از دیرباز درنقاط مختلف ایران مورد کشت و پرورش قرار می‌گرفته است از قدیمی ترین نقاط پسته خیز در ایران به مناطق سرخس ،گرگان و قوم وردوس می توان اشاره کرد.
ترویج و توزیع آن تقریباً از 2000 سال پیش اتفاق افتاد و بازرگانان آن را در سراسر خاورمیانه و اروپا معرفی کردند. این امر آن را در تاریخ ایران مرکزی می کند و به همین دلیل است که به عنوان یک محصول مهم برای فلات ایران باقی می ماند.

کشت پسته علیرغم آغاز فارسی آن، از آن زمان در کشورهای دیگر از جمله سوریه، ترکیه، یونان و سیسیل نیز گسترش و رونق یافت.
در دهه 1970 بود که پسته شروع به ورود به دنیای تجاری در سطح بین المللی کرد و در کشورهایی از جمله آرژانتین، شیلی، کالیفرنیا، شمال آفریقا و بخش‌هایی از استرالیا که همگی بخشی از تجارت پسته امروزی هستند، رونق یافت. از ۱۵۰۰ سال پیش مدارکی وجود دارد که درسمنان، جیرفت و دامغان هم کشت این محصول رواج داشته است. در حالیکه قدمت مناطق رفسنجان، کرمان، یزد، زرند بین ۱۰۰ تا ۲۵۰ سال می باشد.

کشورهای تولید کننده پسته

در حال حاضر استان کرمان و رفسنجان مهمترین منطقه پسته کاری ایران و جهان محسوب می‌شوند. ایران یکی بزرگترین تولید کنندگان پسته جهان است و بخش زیادی از کل تولید جهانی پسته را برعهده دارد. تولید پسته نقش مهمی در اقتصاد استان های تولید کننده پسته دارد. در این مناطق درآمد بسیاری از مردم به طور مستقیم یا غیرمستقیم به تولید پسته بستگی دارد.
کشورهای پیشرو در تولید پسته عبارتند از: ایران، آمریکا، ترکیه، سوریه، چین، یونان، ایتالیا، ازبکستان، تونس و ماداگاسکار. در بین این کشورها، ایران به عنوان خانه اصلی پسته، همواره بیشترین سطح برداشت و تولید را داشته است (FAQ، 2005)
طبق آمار گزارش شده توسطFAQ (2005)، میزان تولید سالانه پسته در ایران 190000 تن بوده که 62 درصد از تولید پسته جهان را تشکیل می دهد. پس از ایران، آمریکا با 140 هزار تن تولید دومین کشور بزرگ از نظر تولید پسته و ترکیه با 60 هزار تن در رتبه سوم قرار دارد.
در ایران، افزایش تولید پسته به دلیل افزایش سطح برداشت است، در حالی که آمریکا، رقیب اصلی ایران، توانسته است هم از مزیت سطح برداشت و هم از بهبود عملکرد برای افزایش تولید خود استفاده کند. گزارش مذکور همچنین حاکی از آن است که عملکرد پسته در ایران به‌ویژه در سال‌های اخیر کمتر از میانگین آن در دنیا بوده است.
ایران از لحاظ تاریخی مهمترین صادرکننده پسته در جهان بوده است. پس از انقلاب اسلامی ایران، به دلیل تیرگی روابط ایران و آمریکا که منجر به توقف صادرات کالاهای ایرانی به آن کشور شد و همچنین پیوستن اکثر کشورها به سازمان تجارت جهانی، جایگاه ایران در صادرات پسته بدتر شده است.

مهمترین مشتری ایران به رقیب اصلی خود در بازار جهانی تبدیل شده است. این در حالی است که ایران در سال 1383 با داشتن 138723 میلیون تن صادرات پسته، صادرکننده عمده پسته بوده و 41 درصد از کل صادرات جهان را به خود اختصاص داده است.

انواع پسته ایرانی و مشخصات آن

از معروف ترین انواع پسته در ایران می توان به کله قوچی، اکبری، احمد آقایی و فندقی اشاره کرد. ازآنجاییکه پسته در ایران بسیار کاشت و تولید می شود، در دنیا معمولاً با نام ایرانی آن شناخته می شود. انواع پسته های ایران را می توان بر اساس معیارهای مختلفی دسته بندی کرد. در یک تقسیم بندی کلی تر، انواع پسته بر اساس شکل و اندازه به دو گروه تقسیم می شوند:

  • گرد(Round): در این تقسیم بندی شکل پسته گرد و کروی می باشد و میزان خندان بودن پسته بیشتر است . رنگ مغز آن بنفش رنگ و دارای پوستی به رنگ کرم است.
    در حال حاضر حدود نیمی از پسته ها، پسته گرد محسوب می شوند.
  • کشیده(Long): شکل پسته مستطیلی دراز (مانند بادام) با درجه باز بودن پوسته زیاد است. رنگ هسته آن بنفش و رنگ پوست استخوانی آن بسیار روشن است.
    پسته های فندقی و کله قوچی در گروه گرد طبقه بندی می شود و نوع احمد آقایی و اکبری در گروه طویل و بلند قرار دارند.
  •  پسته فندقی
    اولین و شناخته شده ترین نوع پسته، پسته فندقی است. این پسته خاص به شکل گرد است و مدتی است که محبوبیت آن در حال افزایش است.
    این نوع پسته از این جهت پسته فندقی نامیده می‌شود که ظاهری گرد و فندق مانند دارد و البته در دنیا به جای پسته فندقی به نام Round (گرد) شناخته می‌شود. قطب کشت پسته فندقی استان کرمان می باشد، اما در سایر استان های تولیدکننده پسته از جمله یزد و خراسان رضوی نیز کشت می شود.
    این نوع از پسته برای تولید انواع فرآورده های صادراتی و برای صادرات به کشورهای دیگر مورد استفاده قرار می گیرند. پسته فندقی در سایز های ۲۸ تا ۴۰ تولید می شود. این پسته اواسط شهریور برداشت می‌شود.

  •  پسته کله قوچی
    پسته های کله قوچی که با نام تجاری جامبو در جهان شناخته می شوند، یکی از انواع پسته ایرانی صادراتی هستند. این نوع پسته از بزرگ ترین و درشت ترین انواع پسته صادراتی ایرانی است. شرایط رشد این نوع پسته کمی متفاوت از سایر انواع پسته می باشد و گیاهی بسیار آسیب پذیر است. این نوع پسته هم به هوای سرد و هم به کمبود آب بسیار حساس است.
    متاسفانه در سال های شاهد کاهش تولید این نوع پسته هستیم. قیمت پسته کله قوچی نسبت به سایر انواع پسته بیشتر است. این پسته ها نیز در سایزهای ۲۰ تا ۲۸ تولید می شوند. این پسته در دهه دوم شهریور برداشت می شود. این نوع از پسته مناسب برای صادر شدن به آلمان است وهمچنین صادرات بیشتری به کشورهای عربی دارد.

  •  پسته احمدآقایی
    پسته احمدآقایی در دنیا به نام Long Pistachio نیز شناخته می‌شود. یکی از پرطرفدارترین انواع پسته ایرانی، پسته احمدآقایی است. محصول دهی و راندمان بالای تولید، آن را به یکی از بهترین پسته‎‌های صادراتی کشور تبدیل نموده است.
    این پسته مخصوص صادرات به برخی از کشورهای اروپایی می باشد و بیش از 70% از این محصول به کشورهای خارجی صادر می شود. سایز متداول این پسته از ۲۳ آغاز می شود و تا سایز ۳۲ ادامه دارد. دارای پوست سفید رنگ و مغزی متمایل به رنگ قرمز است.

  •  پسته اکبری
    مطلوب ترین و تجاری ترین نوع پسته برداشت شده در ایران، اکبری است که نسبت به پسته احمدآقایی، پسته گرد و کله قوچی، از ارزش تجاری بالاتری برخوردار است.
    این نوع به طور کلی در رفسنجان و کرمان به خوبی کشت می شود. پسته اکبری بلند و زیبا است و از نظر ظاهری مجلل  و لاکچری به نظر می رسد. این پسته دارای سایزی کشیده یا حتی بسیار کشیده است و با نام تجاری Super Long نیز شناخته می شود.

 

پسته های صادراتی اکبری در سایزهای ۲۰ تا ۲۸ کشت و تولید می شوند. درخت این نوع پسته به شکلی است که سرمای زمستانی زیادی را می طلبد و در برابر سرما مقاوم است. درخت این نوع پسته دیرتر از هر درخت پسته دیگری گل می دهد، بنابراین دیرتر رشد می کند و بر خلاف اکثر نمونه هایی که در اوایل شهریور تا اواسط شهریورآماده برداشت هستند.
نمونه اکبری معمولاً باید در اواخر شهریور برداشت شود و این یعنی احتمالا در برابر گرمای تابستان ممکن است آسیب زیادی ببیند. این نوع پسته به سختی قادر به دریافت گواهینامه های معتبر استاندارد اتحادیه اروپا است. زیرا مهمترین مسئله کشورهای اتحادیه اروپا استانداردهای بهداشتی و سخت ترین آنها گواهی آفلاتوکسین است و از آنجایی که پسته اکبری تا زمان برداشت و آخرین روزهای فصل برداشت، بیشتر از سایر پسته ها روی درخت باقی می ماند، اکثراً آفات آفلاتوکسین جذب این نوع پسته می شود. اما صادرات آن گزینه خوبی برای بازارهای هند و عربی است

اگرچه تقسیم بندی انواع پسته می تواند براساس عوامل دیگری نیز باشد،یکی از این تقسیم بندی ها براساس زمان برداشت محصول پسته است.در این طبقه بندی انواع پسته به پنج گروه تقسیم می شوند که شامل موارد زیر است:
خیلی زود: زمان برداشت تا اواخر مرداد ماه
زودهنگام: زمان برداشت از دهه اول شهریور ماه
رسیدن متوسط: زمان برداشت از دهه دوم شهریور ماه
دیر رسیدن: زمان برداشت از اواخر شهریور ماه
خیلی دیر رسیدن: زمان برداشت از دهه اول مهرماه

نحوه تحلیل بازار پسته ونحوه قیمت گذاری پسته

عوامل مختلفی بر قیمت پسته تاثیرگذار است است. برای تحلیل بازار پسته می‌بایست عوامل مؤثر بر میزان عرضه و تقاضای این محصول را شناسایی کرد. از آنجاییکه، پسته یک محصول صادراتی است که بیش از 70 درصد تولید آن صادر می‌شود، می توان گفت قیمت جهانی پسته بر ارزش‌گذاری پسته در داخل کشور تأثیر زیادی دارد.  همچنین از انجاییکه کشورهای آمریکا و ترکیه به‌عنوان مهم‌ترین تولیدکنندگان پسته در کنار ایران قرار دارند بر مقدار عرضه و تعیین قیمت جهانی تأثیرگذار هستند؛ به همین دلیل تحلیل بازار پسته به هر دو عامل داخلی و خارجی بستگی دارد. لازم به ذکر است که قیمت عمده پسته از قیمت پسته به صورت خرده در بازار کمتر است.

عوامل موثر بر قیمت عمده پسته

عوامل داخلی موثر بر قیمت عمده پسته به تغییر قیمت هزینه های تولید، نرخ ارز، شرایط آب و هوایی، سال محصول آور یا کم محصول، تقاضای داخلی و فصل برداشت پسته بستگی دارد.

عوامل خارجی که بر قیمت عمده پسته تاثیرگذار هستند شامل عرضه رقبای ایران، تقاضای جهانی، بهبود یا تضعیف رابطه با کشورهای همسایه و سال تو چینی می باشند.

مقاصد صادرات پسته احمدآقایی

درصد زیادی از این نوع در داخل و درصد بیشتری در سراسر جهان به فروش می رسد. بسیاری از کشورهای منطقه، کشورهای اروپایی و آمریکایی به شدت خواستار این نوع پسته ایرانی هستند. پسته بلند احمد آقایی عمدتاً به دلیل ظاهر و طعم منحصر به فردش در بازارهای جهانی پسته محبوب است.

پسته احمدآقایی براساس گزارشات سالانه ازارزش صادرات بالایی برای ایران برخوردار است. این نوع پسته در یونان، اسپانیا، هلند و هند محبوبیت خاصی دارد.اسپانیا، ایتالیا، فرانسه، آلمان و انگلیس به همراه چند کشور دیگر خریداران اصلی پسته بلند ایران هستند. جای تعجب نیست که تولید پسته بلند احمد آقایی در حال افزایش است.