مغز پسته کال ایران در انواع مختلف صادارتی تولید و عرضه می شود، دو نمونه اصلی این محصول هم کال معمولی و کال دوپوست شده می باشند.
مغز پسته کال روند تولیدی آن به این صورت است، که پسته را قبل از موعد برداشت از درخت چیده و سپس آن را خشک می کنند
با این پسته، پسته کالک گویند، که مغز پسته کال از آن بدست می آید.
با استفاده از دستگاه شکست آن را می شکنند و مغز پسته کال معمولی بدست می آید.
این نمونه از مغز پسته در صنایع غذایی مهمی همچون تولید سوئیس و کالباس، انواع شیرینی ها و همچنین صنایع آرایشی و بهداشتی، مورد استفاده قرار می گیرند.
در میزان صادرات پسته و پسته خشک خام حجم قابل توجهی از آن به مغز پسته چه کال و چه رسیده تعلق دارد.
زمان برداشت پسته کالک از درخت پسته اواخر تیرماه تا اواسط مرداد ماه می باشد، که هرچه این تایم دقیق تر باشد، مغز پسته سبز تر است.
مغز پسته کال دو پوست
بعد از تولید مغز پسته کال معمولی که مطابق عکس بالا بدست می آید، می توان یک مرحله تولید دیگر به آن اضافه کرد و مغز پسته کال دو پوست بدست آورد.
برای تولید دو پوست شده نوع معمولی را در دیگ بخار ریخته که پوسته سفید رنگ آن جدا شود و سپس آن را در دستگاه سورت رنگ ریخته که بر اساس رنک تقسیم بندی شوند.
این نوع از مغز پسته بر 8 گرید تقسیم بندی می شود، که 6 گرید آن مغز پسته سالم بوده و فقط بر اساس رنگ تقسیم بندی می شود و 2 گرید آخر هم گرید لپه و دندانه می باشند، که سالم نسیتند.
بیشترین حجم این محصول برای صادرات به خارج از کشور ارسال می شود.
این نمونه را می توان گران ترین فرآروده پسته و مغز پسته موشو را ارزان ترین آن نامید.
یکی از بهترین پسته ها، پسته شاه پسند دامغان می باشد که طرفداران زیادی نیز دارد.